Június 1-től változik a labdarúgás több szabálya

Március 2-án a skóciai Aberdeenben ülésezett a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) amely több új szabályt is hozott, ezek a módosítások a 2019/2020-as idényben lépnek majd érvénybe.

A következő idénytől érvénytelenek lesznek azok a gólok amelyek úgy kerültek a hálóba, hogy a játékos kézzel ért a labdába. Ez abban az esetben is fennáll, ha a kezezés véletlenül történt meg. Ugyanez a szabály fog vonatkozni azokra a találatokra is amelyek során a támadás során valaki vétlen kezezést követett el.

Közel 50 éve bevett dolog a futballban, hogy a támadócsapat játékosai megpróbálnak beállni a sorfalba és a szabadrúgásnál ha sikerül elugraniuk akkor a lövő játékos oda rúgja a labdát. Ez 2019. júliusától tilos lesz a labdarúgópályán.

Lerövidülhet az időhúzó cserék ideje is ugyanis a játékosoknak az oldalvonal legközelebbi részén kell majd elhagyniuk a pályát.

Amennyiben a játékvezetőt érinti a játékszer akkor játékvezetői labda következik, vagyis elkerülhető lesz, hogy egy csapat úgy szerezzen gólt, hogy a labda a bíróról pattant a játékosok elé. További fontos változtatás, hogy a tizenegyesrúgásoknál a kapusoknak most már elég csak egy lábukkal érinteniük a gólvonalat.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hivatalos honlapján foglalta össze a június 1-én hatályba lépő változásokat:

• A sárga és piros lap bevezetése a csapatvezetők sportszerűtlen viselkedése esetén.

• A lecserélt játékosnak a határolóvonal legközelebbi pontján kell elhagynia a játékteret.

• Kirúgás és a védő csapat javára, a saját büntetőterületén belül megítélt szabadrúgás esetén, a labda az elrúgás pillanatától játékba kerül (megjátszható, mielőtt elhagyná a büntetőterületet).

A legjelentősebb módosítás talán a kezezést érinti: idén nyártól a támadócsapat által elkövetett nem szándékos kezezés is bizonyos esetekben büntetendő lesz. Számos más egyéb módosítás mellett változni fog az is, hogy:

• A támadó játékosoknak legalább 1 méter távolságot kell tartaniuk a sorfaltól.

• A kezdésnél a pénzfeldobást nyerő csapat választhat, hogy elvégzi-e a kezdőrúgást.

• Büntetőrúgáskor a kapusnak a kapuvonalon (nem előtte vagy mögötte) kell állnia, de a rúgáskor elég csak az egyik lábának a kapuvonalon (vagy azzal egy vonalban, ha a láb a levegőben van) lennie.

• Egy új labdaejtési eljárást is bevezetnek (ideértve azokat az eseteket, amikor a labda eltalálja a játékvezetőt, majd a kapuba kerül; amikor a labdát birtokló csapat megváltozik vagy amikor egy ígéretes támadás indul).

Az IFAB-körlevél és a szabályváltozások teljes magyar fordítása ide kattintva érhető el!

Forrás: sportfaktor.hu, nso.hu

Fotó: theifab.com

Share Now

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá!