“Nagy” interjú utánpótlásunk jelenlegi helyzetéről

Nagy Gábort, a CISE szakmai koordinátorát kérdeztük utánpótlásunk jelenlegi helyzetéről.

– Így 2018 elején, hogy néz ki a CISE utánpótlása?
– A két felnőtt csapat mellett 8 utánpótlás csapat működik Cigánd SE színekben. 7 fiú és 1 lány korosztályos csapatunkkal 8 edző és 1 fő kapusedző dolgozik. Az NB III-as csapatunknál 3 edző, a CISE második csapatánál egy edző foglalkozik a játékosokkal. Körülbelül 200 sportolót foglakoztat egyesületünk.

– Valamennyi versenyző korú utánpótlás csapatunk számára hamarosan elkezdődik a tavaszi idény. Hogyan értékeled a téli felkészülési időszakot, milyen munkát sikerült elvégezni?
– Csapataink felkészülése felemásra sikeredett, mivel az egész januári és februári időszakban a betegséghullám végigkísért minket. U-14-es korosztályú csapatainktól felfelé a felkészülést kint, a nagyméretű műfüves pályán vezényelték az edzők, ami minden igényt kielégített. Említettem, hogy létszámhiányos edzések is adódtak, sőt edzőmérkőzések is maradtak el, de az edzők és a játékosok is mindent megtesznek, hogy ez a bajnokságban ne látszódjon meg.

 – Milyen célkitűzésekkel indulnak el csapataink a korosztályos bajnokságokban?
– Célkitűzéseink, hogy magunkhoz képest mindig tudjunk lépni előre. Nem a Ferencvároshoz mérjük magunkat! Talajon kell maradnunk, a lehetőségeinkhez mérten fejlődjünk mindig egy keveset és akkor baj nem lehet. Viszont nehezíti az edzők munkáját az is, hogy minden átigazolási szezonban visznek el tőlünk magasabb osztályba játékosokat, ami nekünk büszkeség, de a csapataink így természetesen gyengülnek.

– A közelmúltban voltak-e számottevő személyi vagy egyéb változások?
– Igen, változás mindig van. Játékosállományban amint említettem, mentek magasabb osztályban jegyzett csapatokba gyerekek, igazolni alacsonyabb osztályból tudjuk pótolni őket. Edzők terén is volt változás, az U-17-es csapat edzője Puskás Tamás lett, aki Szlovákiából érkezett. Jurkó Tamásnak is nagy segítség, mert eddig egyedül csinálta két korosztályt. A többi korosztálynál nem volt változás, tehát így 8 edző és 1 kapusedző dolgozik a gyerekekkel.

– Rengeteg fejlesztés valósult meg az elmúlt években. Megfelelően kihasználják korosztályos csapataink ezeket a létesítményeket?
– A nagyméretű műfüves pálya teljes mértékben segíti az edzéslehetőségeket. Sajnos azt kell hogy mondjam, téli időszakban már ezt is kinőttük, mert egy időben 4-5 csapat is edz rajta. De nem panaszkodunk, örülünk hogy tudunk itthon és jó minőségű pályán edzeni.

– Gondolom a Králik-ikrek sikerei nagy dicsőséggel tölt el, hiszen ők a kezdetektől a serdülő korig Cigándon nevelkedtek?
– Mindig dicsőség, ha saját nevelésű játékos magasabb osztályba igazol! Az elmúlt 3-4 évben egyre többen vannak akik feljebb igazolnak. Ez egy visszaigazolás, hogy megéri csinálni. Személy szerint én külön örülök, hogy Králikék ott vannak ahol, Peti már meghívót is kapott a korosztályos válogatottba, amit úgy gondolom, meg kell becsülni! Ráadásul cigándi gyerekek, akik nem gazdag családban nőttek fel, és a tehetségük miatt jutottak el Diósgyőrig. Emlékszem amikor óvodás korukban jöttek először edzésre, nagyon “csibész” gyerekek voltak… Nagyon sokat kell dolgozniuk, hogy magas szinten tudjanak maradni, ehhez kívánok nekik kitartást és szorgalmat.

– A fejlődési szakasz hol tart, melyek a közeljövő legfontosabb feladatai?
– 12 éve kezdődött az utánpótlás nevelés komolyabban és úgy gondolom mindig tudtunk előre lépni egy kicsit. Nagy dolgokról nem beszélhetünk, nem neveltünk ki “Messit” de a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk a saját nevelésű játékosok érdekében. Örömteli, hogy az utánpótlásból a felnőtt csapatba felkerült játékosok száma 10 fő. Ennyien mutatkoztak be az NB III-ba, ami magas létszám. Célunk, hogy minél több saját nevelésű játékosnak biztosítsunk helyet a felnőtt csapatunkban vagy akár magasabb osztályba irányítsuk őket.

 – A magyar utánpótlásban milyen változások voltak az utóbbi időben, ami esetleg a helyzetünket is befolyásolja?
– Az elmúlt évekhez képest semmilyen plusz kötelezettségeket nem kell biztosítanunk csapatok terén. Továbbra is van U-7, U-9, U-11, U-14, U-15, U-17, U-19 és leány U-16-os csapatunk. Akik tornákon, vagy bajnokságokban edződnek.

– Rendben vannak a korosztályok létszámai?
– Gyerekből sosem elég. Tudvalévő, hogy egyre kevesebb gyerek focizik a mai világban. Nehéz a csapatok és az edzők dolga. Itt nem csak edzésre kell készülni az edzőknek, hanem szó szerint össze kell szedni a gyerekeket, hogy jöjjenek edzésre, mérkőzésre. Nap mint nap azon dolgozunk, hogy minél több gyerekünk legyen, ami kemény feladat. Kérdésedre visszatérve, bárcsak annyi gyerek lenne, hogy plusz edzőket kellene foglalkoztatni, mert nem bírunk a létszámmal. De azon vagyunk, hogy minél több gyerekünk legyen, és minél jobb minőséget képviseljünk.

– Vannak-e újabb “Králik Péterek” a cigándi utánpótlásba?
– Természetesen voltak, vannak és lesznek is tehetséges játékosaink! Sajnos voltak jó páran akik elkallódtak, pedig NB-s csapatokba vártuk őket. Fontosnak tartom a szülői támogatást, az edzők kapcsolatát a gyerekekkel, a szakmai munkát és a gyerekek szorgalmát. Ezek nélkül nem lehet komoly szintre jutni.
Share Now

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá!