Szemetet szedtek a Cigánd SE Természetjáró és Bringa Club tagjai

Önkéntes akció keretében tisztították meg a Tisza-partot és az odavezető út környezetét a Cigánd SE Természetjáró és Bringa Club tagjai.

Elszomorító volt látni, hogy településünk egyes lakosainak mennyit jelent a lakókörnyezet, és éltető folyónk a Tisza árterületének a tisztasága, védelme.

Újfent értetlenül álltunk azelőtt, hogy egyeseket mi visz rá arra, hogy kommunális hulladékot, autóalkatrészeket, építési hulladékot, gumiabroncsokat, PET-palackokat, üveget, zsákba csomagolt dögöket vigyenek olyan helyre, amely folyóvíz árterületeként fokozottan védett természeti terület. Illúzióromboló és rontja a településképünket.

Természetesen nem csak illegális hulladéklerakást állapítottunk meg, hiszen továbbra is jellemző, hogy településünk „intelligens” lakói és az idelátogató „turisták” nemes egyszerűséggel az útszélére dobva szabadulnak meg az általuk éppen elfogyasztott folyadék palackjától, dobozától vagy éppen a Tisza árterén dolgozó fakitermelő brigádok hagynak maguk után – bizonyára rendkívül nehezen eltakarítható – hulladékot, és ugyanez a tapasztalat a mindannyiunk által közkedvelt Tisza-parton is.

Értetlenül állunk a jelenség előtt azért is, hiszen településünkön minden háztartásból elszállítják a kommunális hulladékot heti, a szelektíven gyűjtött hulladékot havi rendszerességgel. Évente van lomtalanítás, és lehetőség van más módon is gyűjteni a hulladékot, nem beszélve az újrahasznosítás sokszínűségéről.

A Gődény megtisztítását célzó projektünk után is elszomorodva tapasztaltuk azt, hogy egyesek mennyire nem törődnek otthonunkkal, lakókörnyezetünkkel, másokkal, a legcsekélyebb jelét sem mutatva annak, hogy érdekelné őket a bolygónk sorsa.

Sajnos a többségi társadalom még mindig nem mutatja jelét annak, hogy megértené a FÖLD üzenetét, miszerint az ember környezetpusztító tevékenysége egyben önpusztító is. Azzal, hogy a szemetet (a problémát) ellökjük magunktól, máshová visszük – mintha nem is lenne – semmit nem oldunk meg. A környezetvédelem, és a környezettudatosság bizony nem egyszerű, hiszen az ember nem élhet tovább úgy, hogy „csak” magára figyel, hanem arra is oda kell figyelnie, ahol él, amin él, amiből él, akivel él. „Mindezekkel” együttműködve kell élnie. Valahogy úgy, mint egy társadalomban. És bizony ahogy egy társadalom is visszajelez, ha nem működik rendesen, így van ezzel a bolygónk ökoszisztémája is. Ennek minden jele előttünk van: áradások, aszályok, özönvizek, globális felmelegedés, jégesők, megbolondult évszakok, pusztító környezeti katasztrófák, menekülő emberek stb.

Csodálatos Bolygón élünk, ahogy a Bodrogköz és Cigánd is gyönyörű vidék.

Tegyél egy picit Te is azért, hogy megóvjuk a szépségeinket, a Földet; semmi mást nem kérünk csak egy kis odafigyelést.

Szeretnénk köszönetet mondani aktív tagjainknak, akik szabadidejüket nem kímélve önzetlenségükkel közösségformáló példát mutatnak másoknak úgy, hogy közben még jól is érzik magukat!

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.
www.szelektalok.hu

Share Now

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá!