Szénay: “…úgy készülünk a tavaszi bajnoki mérkőzésekre, hogy több pontot szerezzünk mint ősszel”

A felkészülés második hetébe léptünk. Az első hét eltelte után Szénay Péter szakmai igazgatót kérdeztük – többek között – a játékosok állapotáról, és az előttük álló munkáról.

– Először is, hogy teltek az ünnepek?

– Otthon töltöttem az ünnepeket, a családdal voltam, de nem nagyon pihentem, dolgoztam. Még azelőtt, hogy nyáron Cigándra jöttem, felkért a szlovák első osztályú 1. FC Tatran Prešov (Eperjes), hogy dolgozzam ki az akadémiájának az utánpótlás csapatok játék koncepcióját, ami összesen 175 oldal volt. Nemcsak meg kellett írni a könyvet, de fel kellett dolgozni a grafikát és fényképeket is. Úgy néz ki, hogy a könyv sikeres volt, mert már szólt nekem a több kiválasztott klub is, hogy dolgozzam ki nekik is az utánpótlás játék koncepciót. Azért sikerült néhányszor a feleségemmel sétálni Kassa környékén, és a belvárosban, csináltam néhány szép fényképet is. Nekem fotózás a hobbim, ha nem a focival foglalkozom.

– Csütörtökön elkezdtük a felkészülést, milyen állapotba jöttek vissza a játékosok?

– Az a véleményem hogy a játékosok jó állapotba jöttek vissza. Úgy mentek szabadságra, hogy aktívan piheni kell, de voltak olyanok is akik teremtornán szerepeltek. Megbeszéltük, hogy az őszi idénnyel nem fogunk foglalkozni, és úgy készülünk a tavaszi bajnoki mérkőzésekre, hogy több pontot szerezzünk mint ősszel, és főleg többször győzzünk.

– Sajnos az extrém hideg idő miatt terembe kényszerültünk pedig napi két foglalkozás is volt ütemezve. El tudtátok így is végezni a tervezett munkát?

– Én úgy terveztem, hogy csak csütörtökön maradunk a terembe, de a gyakorlatokat úgy alkalmaztam, hogy a terhelést is a terembe lehet elfejezni. Az első héten 8 edzés volt tervezve, amelyből 7-et sikerült megtartani. Egy edzés elmaradt. Az edzéseken 70%-ban állóképességgel foglalkoztunk, ebből 68%-ot labdával és csak 8% volt labda nélküli terhelés, 13% volt az erő, 13% pedig a gyorsaság, és 4%-ot a koordinációval foglalkoztunk. Ha összeszámoljuk akkor 68% a terhelésből labdával volt elvégezve és csak 32% labda nélkül. Ez az arányt kb. az egész felkészülés alatt betartjuk. Ezen a héten már elkezdünk a labdarúgás elmélettel is foglalkozni, főleg a játék törvényekről fogunk beszélni. Szerdáig még Cigándon tartjuk az edzéseket, de utána már Nyírbatorban.

– Volt több hiányzó is a keretben, és fedezhettünk fel új arcokat is, milyen változásokra lehet számítani?

– A nevekről még korai beszélni. Hét játékostól elbúcsúztunk, kölcsönbe akarjuk őket adni. Ha az NB II-ben akarunk maradni akkor hoznunk kell legalább két minőségi játékost – egy csatárt és egy középpályást.

– Várhatóan kilenc edzőmérkőzést játszunk, a nagy részét Nyírbátorban, de többet Szlovákiában is. Mi lesz az elsődleges, amire ezeken a meccseken figyelni fogsz?

– A programot már októberben és novemberben szerveztem, és akkor még a magyar csapatok nem nagyon foglalkoztak a tervezéssel, ezért is többet fogunk szlovák csapatokkal játszani. Szeretném átalakítani a támadó játékunkat, ezért legfőképpen erre fogok figyelni, hogy sikerüljön ebben előrébb lépnünk. Azt gondolom a szlovák labdarúgás keményebb mint a magyar – főleg a védekezésbe -, és az a véleményem, hogy gyorsabb is.

01-manual

Szénay Péter sokadik munkája az eperjesi utánpótlásnak készült könyv

unnamed

A mesternek nem sok ideje jutott kedvenc hobbijára az ünnepek alatt, de azért sikerült pár képet készítenie.

 

Szóljon hozzá!