“Úgy gondolom szépen haladunk a megkezdett úton” – nagyinterjú Tóth Istvánnal, a Cigándi FC Kft. ügyvezetőjével

Az elmúlt években a folyamatos szakmai előrelépés mellett, óriási infrastrukturális fejlődésen is keresztül ment Egyesületünk. A tervek nagy részét a TAO-ból sikerült megvalósítani, de számos létesítmény a sikeres pályázatok hozadéka volt. Ebben nagy szerepe van a felnőtt csapatokat működtető Kft-nek, amely a nyártól egy új szakmai koncepció szerint működik, miszerint minél több saját nevelésű játékost kell beépíteni a felnőtt csapat(ok)ba. Sok minden mellett, ezek részleteire is kíváncsiak voltunk. Interjú Tóth Istvánnal, a Cigándi FC Kft. ügyvezetőjével.

– Merre tart most a cigándi futball?

– Úgy gondolom nagyon jó úton haladunk a kitűzött cél felé. A cigándi futball új filozófia szerint működik az NB II-es kiesést követően. Igyekszünk a legtöbb hazai, saját nevelésű játékost szerepeltetni a felnőtt NB III–as versenyrendszerben. Ugródeszkaként működik a fiataloknak a második csapatunk, akik jelenleg vezetik a megyei 2. osztályt, melyhez ezúton is gratulálok nekik. Szénay mester folyamatosan rajta tartja a szemét az utánpótláson, és figyeli, keresi azokat a gyerekeket, akik később szerepelhetnek a csapatában.

– Jelen helyzetünkben mit tartasz a legégetőbb feladatnak?

A legfőbb feladat minél több saját nevelésű játékosok szerepeltetése a felnőtt bajnokságokban. Viszont a legégetőbb feladat a szponzorok, támogatók és TAO felajánló cégek keresése, felkutatása, mely egy nagyon nehéz feladat.

– Feltűnő, hogy egyre több játékost kapunk Nyíregyházáról, mintha a szokásosnál is szorosabb lenne most a két klub kapcsolata!

Igen, kialakulóban van egy egyfajta együttműködés a két klub között, mely a későbbiekben nem csak a felnőtt keretek között működhet. Folyamatosak az egyeztetések, ha születik megállapodás, arról tájékoztatást fogunk adni.

–  Azért megtudhatnánk erről bővebben is valamit?

– Szeretnénk egy komplexebb együttműködést. De erről tényleg nem szeretnék még elárulni semmit. Az biztos, ha megszületik a megállapodás, az mind a két klubra nézve jelentős előnyökkel fog járni.

 – Mindenesetre a Szpari rendkívül elégedett lehet a Cigándon végzett szakmai munkával, hiszen amellett, hogy tehetséges játékosokat adnak, Ötvös Bencét hamarabb visszahívták, mondván, hogy nagyon sokat fejlődött már fél év után nálunk!

Ötvös Bencét egy évre kaptuk kölcsön, de Szénay Péter és a teljes szakmai stáb keze alatt egy féléves fejlődést követően kezdhette meg a felkészülést az anyaegyesületével. Bár sajnáltuk, hogy Bence visszakerült a Szparihoz, ez egy nagyon pozitív visszajelzés a klub és a szakmai vezetés számára. Azt mutatja, hogy jó munka folyik itt Cigándon, amit érdemes folytatni és építeni. A tavaszi szezonra is érkezett hozzánk két fiatal a nyíregyházi klubtól Szegedi Bence és Horváth Ferenc személyében. Reméljük amellett, hogy segítik klubunkat ebben a fél szezonban a Spartacus is elégetett lesz a munkánkkal és Ötvös Bencéhez hasonlóan az NB II–es vagy az NB I–es Szparinál folytathatják tovább karrierjüket.

– Már most is sok fiatal játékos van a klubnál. Lehet-e koncepció a jövőre nézve egy komplett sportszakmai irányítás mellett a játékosok nevelése?

Igen mindenképpen, hiszen a régiót tekintve Diósgyőrtől Cigándig komolyabb utánpótlás nevelés sehol sem folyik. Cigánd felvállalta ezt a szerepet mára már kiderült elismerik a munkánkat, egyre több gyerek kerül be akadémiára, vagy magasabb osztályú utánpótlás csapatokba. Ez az út ami minden gyerek számára biztosított és csak rajtuk, a hozzáálláson és a kitartáson múlik, kiből lesz profi, esetleg országosan vagy nemzetközi szinten is elismert labdarúgó. Cigánd lehet az első lépcső a környékbeli gyerekek számára.

– Kft. vezetőjeként gondolom a bevétel növelése az egyik legfőbb. Említetted is, hogy az egyik legégetőbb feladat a szponzorok, támogatók és TAO felajánló cégek keresése. Van már erre vonatkozó konkrét dolog?

 – Jelen helyzetben a legnagyobb bevételi forrásunk az MLSZ által biztosított NB III–as csapatok támogatása, illetve a TAO –s források. Kisebb támogatók és szponzorok bár állnak a klub mellett, hiányzik egy vagy két olyan befektető, szponzor, aki lát fantáziát a cigándi labdarúgásban és szívesen támogatná azt.

– Hogyan értékeled az elmúlt fél évet, és mit vársz a tavaszi idénytől?

A tavaszi szezonra jobb szereplést várok a csapattól. Igaz nem lehetünk csalódottak az ősz tekintetében sem, hiszen csupán 6 pontra vagyunk a 4. helytől. Nagyon szépen menetelt a csapat a Magyar Kupában, a bajnokságban viszont van 1-2 mérkőzés, ahol hiányérzetem van az eredménnyel kapcsolatban, gondolok itt Tiszafüred vagy Gyöngyös elleni mérkőzésekre. Fiataljaink remekül állják a sarat és elmondhatom, hogy az idősebb és tapasztaltabb játékosok segítségével nagyon szépen fejlődnek. Úgy gondolom, szépen haladunk a megkezdett úton.

– Épül a klubházunk, mikorra lesz kész? Ezzel teljes lesz a stadion környezete?

A klubház befejezése április végére várható, de ezzel még nem lesz kész a stadion. Az MLSZ által kiírt telephely korszerűsítés nyertes pályázatának köszönhetően idén elkészülhet az edzés szintű pálya világítás kiépítése és tervben van a centerpálya vízelvezetési rendszerének kialakítása és automata öntöző rendszer kiépítése is.

– Az Edzőközpont is szépen fejlődik, ott milyen változások várhatóak még?

A műfüves pálya mellett elkészült az élőfüves pálya is. A fű megerősödését követően azt is birtokba vehetik a csapatok. A már említett Telephely korszerűsítés pályázat keretében cserepadok, kisméretű eredményjelzők és mobil lelátók beszerzése és telepítése is megvalósul az edzőközpontban. Itt ami még hiányzik a kiszolgáló épület. Megpróbáljuk TAO forrásból megoldani a pályák kiszolgálására alkalmas létesítményt, de ez még a jövő zenéje.

– Sok pozitív dolog van, a fejlett infrastruktúra mellett, a szakmai vezetés, az utánpótlásképzés, és a tárgyi feltételek is adottak, mondhatjuk, hogy most már másodosztályúak a körülmények!

Természetesen igen… Sok NB II -es csapat megirigyelheti a létesítményeinket. Ha ezzel az infrastruktúrával kezdhettük volna meg a másodosztályú szereplésünket 2016. –ban, akkor lehet, hogy minden másképp alakult volna. Itthon tudtunk volna edzeni és játszani is a teljes szezonban, de sajnos ez már a múlt. Ha még egyszer úgy hozza a sors, hogy a Cigándnak NB II –ben kell szerepelnie, akkor ezek az akadályok már nem fognak minket hátráltatni.

– Sejtelmes kérdésre, sejtelmes válasz. Akkor úgy kérdezem lehet cél még a klubnak a közeljövőben az NB II-ben való szereplés?

Természetesen! Minden lehetséges, és részben az anyagiakon múlik, de most nem ez a fő cél.

– Véleményed szerint, hogyan lehetne a szurkolókat még jobban közelebb hozni a klubhoz, hogy még jobban magukénak érezhessék?

Sajnos az NB II-ből való kiesést követően csökkent a nézőszám. Pedig az előző években ez a tendencia pont, hogy fordítva volt. A létesítmény adott, a csapatunkban saját nevelésű játékosok szerepelnek, így nem igazán értem miért ez az érdektelenség a szurkolók részéről. Természetesen dolgozunk azon, hogy ez megváltozzon és visszatérjenek a Cigánd szimpatizánsok a lelátókra, hiszen óriási löketet tud adni a játékosoknak is, ha saját környezetben sok szurkoló biztatja őket. Bár lehet, hogy ez nem helyi, hanem országos probléma és tényleg elfogynak a szurkolók a mérkőzésekről. Nem tudom.

– Végezetül milyen eredménnyel, és mivel lennél elégedett mondjuk két év múlva?

– Ha mondjuk el tudnánk mondani, hogy a felnőtt NB III–as keret kezdő játékosainak több mint a fele saját nevelésű játékos. Vagy ha az NB II–ben 4-5 saját fiatalt tudnánk szerepeltetni folyamatosan.

Share Now

Kapcsolódó bejegyzések

Szóljon hozzá!