„Jól érzem magam Cigándon: kiváló körülmények között, nagyon jó futballistákkal játszhatok együtt”

A hétvégi Cigánd–Putnok mérkőzés után hosszabban beszélgettünk kapusunkkal, Somogyi Mátéval eddigi pályafutásáról, korábbi csapatáról,  hobbijáról és természetesen az ittlétéről.

A nyáron érkeztél Cigándra, közvetlenül a bajnokság rajtja előtt. Pécsiként nem ijesztett meg a nagy távolság, amely a két város között van?

Az elején igen! Először el is hesegettem a gondolatot, majd utána úgy alakult, hogy jó lenne belevágni mégis csak, mert egy jó csapathoz jönnék. Egyáltalán nem bántam meg, kiváló körülmények vannak itt Cigándon, a csapatban nagyon jó futballistákkal játszhatok együtt. Jól érzem magam, várom mindig az edzéseket, és a vasárnapokat, hogy jöjjön a meccsnap, és megtudjuk mutatni magunkat, mert csak az számít, hogy akkor milyen eredményt érsz el.

Gyerekkorodban miért a labdarúgást és azon belül is a kapusposztot választottad?

2006-ban apával néztük a VB-t, majd megtetszett! Elvittek a Pécsi Góliátba (megszűnt már). Az első tornán megkérdezték az edzők tőlem, hogy hol szeretnék játszani, én valamiért azt mondtam kapus szeretnék lenni. Valószínű édesapám miatt mondtam ezt, mert ő kézilabda kapus volt.

Van példaképed, vagy olyan, akire hasonlítani szeretnél?

Buffon kiskorom óta a példaképem, róla kaptam a becenevem is. Az otthoni környezetemben legtöbben Gigiként ismernek. Más sportágból is van példaképem, aki nem más mint Dennis Rodman! Miatta vagyok 91-es mezszámban. Ő egy hihetetlen nagy karakter, és amit ő csinált az zseniális volt a pályán. Mind fizikailag, védekezésben mind pszichésen, az ellenfél játékosaira gyakorolt nyomása miatt.

Egyetértesz azzal, hogy kapusnak lenni külön szakma?

Teljes mértékben! A kapusok mind flúgosak, normális ember nem örül annak ha belélövik a labdát pár méterről.

Egy kapus esetében ma már nagyon fontos, hogy lábbal jó legyen, te ha jól láttam kétlábas vagy, akkor ezzel nincs problémád?

Szerencsére olyan kapusedzőm volt Kozármislenyben, hogy megkövetelte hogy a gyengébbik lábunkat is használjuk, de itt Cigándon is így van. Így ha véletlenül jobbra jön ki egy hazaadás akkor megtudom oldani jobb lábbal is a játékszituációt.

Vasárnap is szükség volt a bravúrjaira.

Miben érzed magad jónak és miben kell fejlődnöd még?

Szerintem az egyik előnyöm, hogy nyugodtságot próbálok sugallni a kapuból, ami elengedhetetlen. Mindig próbálok kommunikációval segíteni a csapatnak, hogy már csírájában elfojtsuk az ellenfél támadásait. Mindig próbálok pozitív lenni a csapattal és az utolsó pillanatig biztatni. 25 éves vagyok, kapusposzton ez még fiatal kornak számít, úgyhogy rengeteg mindenben lehet még fejlődnőm, és kell is, hogy elérjem a céljaim.

Mi a legfőbb célod?

NB I-ben szeretnék védeni.

Milyennek láttad a hétvégi Putnok elleni rangadót?

Nehéz volt az első félidő, mert az ellenfélnél volt többet a labda, és sok pontrúgása volt, bár nekünk voltak nagyobb helyzeteink. A második félidő a miénk volt, Kokó gólja nagyot dobott a játékunkon, Stuki találatával pedig lezártuk a meccset. Összességében megérdemelt győzelem volt, mindenki beletette a melót!

Az eddigieket látva, ismerve a mezőnyt, mivel lennél elégedett, ha hol végezne a csapat?

Természetesen ha elsők lennénk és sikerülne feljutni NB II-be!

Korábbi csapatod, a Kozármisleny menetel az NB II-es bajnokságban, vezeti a tabellát, mit szólsz a szereplésükhöz?

Örülök, hogy ilyen jól szerepel a Misleny. Jó pár emberrel tartom a kapcsolatot, és tudom, hogy milyen munka folyik ott. Nagy szerepe van Kircinek (Kirchner Kirsztián) abban, hogy jelenleg elsők, nagyon jól vezeti az egész csapatot. De tudom, hogy még mindig az első a bentmaradás nekik, persze álmodozni szabad, és ők mernek is nagyot álmodni, kiváncsi vagyok szezon végén hol végeznek majd!

A Kozármislennyel sikerült feljutnod az NB II-be! Látsz-e ebben hasonlóságot a két csapat között?

A két csapatban az a közös, hogy mindkettő egységet alkot, és tudnak a játékosok egymásért küzdeni, ez elengedhetetlen a futballban! Jelenlegi csapatunk egy nagyon fiatal, de tele van ambícióval, és mi is álmodhatunk nagyot, mert benne van a társaságban a jó eredmény. Csak meg kell tanulnunk lezárni a mérkőzéseket, és végig kiegyensúlyozottan kell szerepelnünk a bajnokságban.

Mi a hobbid, itt mire van időd a foci mellett, mit szoktál csinálni?

Szeretek videójátékokkal játszani, szoktam különböző bajnokságokba is indulni, emellett nagy sorozat rajongó vagyok.

Névjegy

Vezetéknév: Somogyi
Keresztnév: Máté
Születési idő: 1999. március 27.
Születési hely: Pécs
Állampolgárság: magyar
Magasság: 187 centiméter
Poszt: kapus
Előző klubja: Mohácsi TE 1888

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük