Komplex klubként akkreditált a Cigánd Sportegyesület!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két klub, a Cigánd SE és az FC Tiszaújváros teljesítette sikeresen a 2021/2022-es szezonban a grassroots klubakkreditációt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020-ban egy új, többéves programot hozott létre „Grassroots klubakkreditáció” néven az amatőr sportegyesületek számára, amelynek keretében számos cél mellett az elsődleges, hogy szabványosítsa az amatőr futballt, segítse az amatőr klubok fejlődését a grassroots szellemiség irányába, ezzel is elősegítve az önfenntartó egyesületek megteremtését, ahol a helyi közösségek megerősödhetnek. Egyben célkitűzés is egy mindenki számára élvezhető és szórakoztató futballkörnyezet kialakítására, amely minden amatőr klubnak segít megtalálni a saját identitását.

Az államilag kiemelt akadémiák és tehetségközpontok auditja mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség kiemelten fókuszál az amatőr klubok akkreditációjára is.

Hozzá kell tenni, a 2020/2021-es évad tapasztalatai alapján az a központi döntés született, hogy a vírushelyzetből adódó nehézségek – az intézményi kapcsolatok működési nehézségei, a felnőttképzési és edzőképzési tanfolyamok szüneteltetése, valamint az informatikai rendszer fejlesztési és működési akadályai – miatt az akkori akkreditációs folyamatot egyfajta pilot-évnek tekintették, ami azt jelentette, hogy nem tudtak minősítést adni az eljárásban részt vett sportszervezeteknek.

A grassroots klubakkreditációs folyamat egy évadon át tart, melyben az MLSZ megyei grassroots koordinátorai segítik a sportszervezetek munkáját. Az akkreditáció során több modulon keresztül vizsgálják a klubokat – ugyanis meg kell felelni az MLSZ által felállított minimális követelményeknek –, melyek az alábbiak:

  • Értékek, eszközök: el kell készíteni az egyesületeknek a klub kézikönyvet, etikai kódexet, biztonsági szabályzatot, klubfejlesztési tervet, illetve a képzési/oktatási tervet;
  • Részvétel: az egyesület csapatait, illetve az egyes csapatok edzéseit és létszámait szükséges rögzíteni;
  • HR: a klub emberi erőforrásait vizsgálják, tevékenység és szakképesítés alapján;
  • Társadalmi felelősségvállalás: ebben a modulban szükséges bemutatni a klub támogatásainak forrásait, a partnerklubokat, a partneri együttműködéseket (óvodák, iskolák), illetve a közösségi és szociális programokat;
  • Infrastruktúra: a pályák, öltözők és közösségi helyiségek vizsgálata.

A folyamat végén a feltételeknek megfelelve eredményesen akkreditáló klubok három évadra érvényes tanúsítványt kapnak.

A fentebb említett szempontok minimális követelményeinek megfelelt, ezzel tanúsítványt szerzett a Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület.

Ez a siker nagyban köszönhető futballklubunk ügyvezetőjének, Tóth Istvánnak, aki kitartóan és szorgos munkával végezte és koordinálta azt, hogy a klub megfeleljen a követelményeknek, és ezáltal az éven egy nem mindennapi sikert érjen el.

  • – Már az előző évadban (2020/21) is végig ment az auditon Egyesületünk, melynek végén sajnos nem sikerült az akkreditáció, az idei szezon során azonban már átment a „vizsgán” – konstatálta boldogan a klubvezető. 
    – A klub ezen besorolását tekintve is kiemelt szerepet tölt be, hiszen a megyében információim szerint a Cigánd SE mellett csak az FC Tiszaújváros rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal. Ezúton is szeretném megköszönni a Megyei Labdarúgó Szövetség igazgatósági asszisztensének, Józsa Laurának a hathatós munkáját, aki mindenben segítette klubunkat az akkreditáció során – zárta mondandóját Tóth István.

A fontosabb klubakkreditációs dokumentumokat az Értékeink fül alatt olvashatják az érdeklődők.