Cigánd, a zempléni futball fellegvára…

… avagy cigándi futball: „szabolcsi” fellegvár a Zemplénben.

Mint Veszprémnek a kézilabda, Körmendnek a kosárlabda – Cigándnak a labdarúgás. Városok, amelyeket az adott sportágak tettek elismertté. Szó nincs arról, hogy magunkat a két többszörös bajnokcsapattal rendelkező településekhez hasonlítanánk, de Cigándnak is rangot és elismerést adott, hogy futballcsapatunk megfordult az NB II-ben és a zempléni labdarúgás fellegvárának számít a mai napig.

Felnőtt csapatunk többéves aranykorszakát éli, kisebb lejtmenet után ismét erőre kapott, és ez még csak az „újrakezdés” eleje… Borsod-Abaúj-Zemplénben Miskolcig kell innen menni, hogy hasonlóan szervezett minőségi felnőtt futballal és hatékony utánpótlásélettel találkozzunk. Utánpótlás körzetközpont vagyunk, az auditálást követően az egyik legjobb eredményt értük el az országban, tizenkét korosztályban közel 300 gyerek rúgja nálunk a labdát, Bodrogközből, Hegyközből, Rétközből, Sátoraljaújhely és Sárospatak környezetéből, valamint a felvidéki Királyhelmec és Nagykapos vonzáskörzetéből összesen 54 településről érkeznek futballpalánták hozzánk edzésre – nap mint nap.

Nemcsak a létezés és a túlélés a fontos számunkra, hanem a minőség, a lehetőségek szerinti magas szintű munka is. Ennek jele, hogy a saját utánpótlásunkra egyre jobban építő felnőttcsapatunk újoncként ezüstérmes lett az NB III Északkeleti csoportjában 2023-2024-ben, emellett U19-es és U16-os csapatunk aranyérmet szerzett az országos kiírásban.

Ezekkel a tényekkel és eredményekkel talán már magunkra tudjuk irányítani a figyelmet. Merthogy a saját vármegyénkben, Borsod-Abaúj-Zemplénben teljesen kiestünk a szövetség látóköréből. Nyilván a földrajzi helyzetünk, és most már sok minden más is Szabolcs vármegyéhez köt minket, de ez a beszűkült periféria évek óta érezhető.

Tudjuk, senki sem lehet próféta a saját hazájában, nem is erre vágyunk, de arra igen, hogy a kellő és megérdemelt figyelmet és elismerést megkapjuk azoktól, akikhez tartozunk. Büszke borsodiként, de legfőképpen zempléniként és bodrogköziként ez is éltet bennünket, hogy a jövőben még eredményesebb legyen a munka Cigándon!